Electricitate & Magnetism
,,Descoperă sămânţa din adâncurile inimii tale şi creşte-o într-o floare.”
(Shigenori Kameoka)


Electrostatica
Sunt puţini cei care ştiu …şi o parte sunt chiar surprinşi de ceea ce înseamnă electrostatica. Anticii l-au luat ca pe un fenomen supranatural și i-au dat explicații spirituale.
Exemplu: frecând două materiale inițial neutre (cum ar fi o baghetă de ebonită sau chihlimbar și o bucată de material textil sau lână) unul se încarcă pozitiv (materialul textil) și celălalt negativ (bagheta). Aceasta se întâmplă deoarece între atomii din cele două materiale se formează pentru scurt timp legături chimice (ce implică transfer de electroni), care sunt apoi rupte, astfel încât unul dintre materiale rămâne cu mai mulți electroni, iar celălalt cu mai puțini decât la început.

,,Triboelectricitatea”
Triboelectricitatea este electricitate statică ce ia naștere prin frecarea intensivă a două corpuri izolatoare.
Prin frecare se produce o separare (numită și polarizare) a sarcinilor electrice pozitive (+) de cele negative (-). Cei doi izolatori (cele două corpuri) pot fi, de exemplu:
Un baston de sticlă (+) și o bucată (uscată) de piele (-).
Baston de cauciuc tare (dur)(-) și lână (+).
Generator electrostatic Van de Graaff : simulează trăsnetul de la sol

generator graff.jpg
Schema unui generator clasic Van de Graaff.
1) sferă de metal goală
2) electrod superior
3) role superioare (metal)
4) parte a centurii cu sarcini pozitive
5) partea opusă a centurii cu sarcini negative
6) role mai mici (sticla acrilica )
7) electrod inferior (la sol)
8) dispozitiv sferic cu sarcini negative, folosit la descărcarea domeniul principal
9) scânteie produsă de diferenţa de potenţial


Fulger – Trăsnet - Tunet
Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet) cauzat de o diferență de potențial electrostatic.Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite sau între nor și pământ.
Trăsnetul este o descărcare electrică disruptivă, care se produce în atmosferă, de obicei, dar nu totdeauna, în timpul furtunilor.
Majoritatea trăsnetelor au loc la altitudine (în interiorul aceluiași nor sau între diferiți nori) și, de obicei, nu sunt observate. Trăsnetele care se produc între nor și pământ sunt numite negative sau pozitive. Descărcări electrice de mare amploare au loc de asemenea în straturile înalte ale atmosfereit1.JPG


t2.JPGt3.JPG
t4.JPG
Trăsnetul negativ (cel obişnuit) se produce între baza norului şi pământ, trăsnetul pozitiv între partea superioară a norului şi pământ.
Deoarece trăsnetele pozitive lovesc pământul într-o zonă care se poate afla până la zece kilometri distanţă de baza norului de furtună de origine, acestea au fost numite trăsnete din cer senin.
În plus, trăsnetele pozitive au o energie mult mai mare decât cele obişnuite.
Tunetul este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet).